FAQ  •  Register   •  Gallery •  Login

It is currently Wed Aug 31, 2016 8:48 pm

pm1200 losing bass output

<<

carlos

Newbie

Posts: 3

Joined: Sun Jan 27, 2013 7:36 am

Post Sun Jan 27, 2013 7:46 am

pm1200 losing bass output

I have a pm 1200 and a pm 900 from around the early/mid nineties. Only used at home now. I am running one set of speakers and have
just noticed if I switch from the 900 to the 1200 all the bass dissapears? If Ipull down one of the channels all the bass comes back.?
So one input on its own gives great bass response, as you push up the faders from the desk the other speaker comes on but all bass nearly gone. Tried all combination of leads
speakers etc but as I said with the 900, same set up full sound. I am no electronics person but just need to know so i can take a decision whether to get it fixed.
<<

TNRabbit

User avatar

R.I.P. Friend
R.I.P. Friend

Posts: 13537

Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am

Location: TN Native Languishing in VA

Post Mon Jan 28, 2013 6:16 am

Re: pm1200 losing bass output

Sounds like gou have the speaker wiring out of phase.
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.
<<

carlos

Newbie

Posts: 3

Joined: Sun Jan 27, 2013 7:36 am

Post Mon Jan 28, 2013 7:33 am

Re: pm1200 losing bass output

Thanks for response. I thought about this but if I swap to the PM900, same cables, leads etc, works fine??
Second speaker comes online, bass stays in the sound and the whole thing gets louder. ???
<<

TNRabbit

User avatar

R.I.P. Friend
R.I.P. Friend

Posts: 13537

Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am

Location: TN Native Languishing in VA

Post Mon Jan 28, 2013 1:27 pm

Re: pm1200 losing bass output

Has it always been like this, or is this a new development? If it's always been like that, I'd take a look inside the speaker & see if anything is wired wrong. I've had TWO pair of Klipsch speakers come from the factory with speaker leads on the wrong post~
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.
<<

carlos

Newbie

Posts: 3

Joined: Sun Jan 27, 2013 7:36 am

Post Tue Jan 29, 2013 4:57 am

Re: pm1200 losing bass output

thanks for response.

Can't be speaker as with other amp sounds great? Used to gig these regularly, no problems. Sat in house for about 12 years but has recently been used for band to practice with so I'm wondering if something has gone inside? gomma take it to original supplier and get it wired up to there desk/speakers and give it a listen.
<<

jjptkd

User avatar

SILVER-7 TUBE AMP

Posts: 3058

Joined: Wed Sep 22, 2010 4:50 pm

Location: Snohomish, WA

Post Tue Jan 29, 2013 2:28 pm

Re: pm1200 losing bass output

Sounds like the amp needs service or replacement. You could probably find one working for relatively cheap on eBay but may run into problems down the road as these amps are nearing "vintage" status. :?
Sunfire Theater Grand III
Sunfire 200 seven
Klipsch RC-7 Mains
Klipsch RC-7 Center Speaker
Sunfire 12" TrueSub EQ Signature
<<

byacey

Newbie

Posts: 7

Joined: Tue Apr 12, 2011 12:21 pm

Location: St. Albert, Alberta, Canada

Post Sat May 14, 2016 5:57 pm

Re: pm1200 losing bass output

The PM1200 has a bridging switch inside between the input connectors. If this is pressed in, it will reverse the phase on one of the channels.
<<

frenchguy

(pair of) SILVER-7t's

Posts: 2421

Joined: Fri May 14, 2010 11:53 pm

Location: wisconsin,home of the Green Bay Packers!

Post Sat May 14, 2016 6:32 pm

Re: pm1200 losing bass output

Maybe Jesse or someone else can chime in on this, unfortunately Gary won't be answering your post as we lost him to a motorcycle accident about 6 months ago! :(
2 Carver M-4.0t,s & 2 tfm 42,s. ct-6 & ct-17, sda390t, jolida jd 100A & JBL L96,s Modified JBL 4401,s W/Ribbon Tweeters, Carverfest vacuum tube amp & CF Lucas Labs Linestage, Dared SL-2000A tube preamp, Dared MP-5BT Integrated vacuum tube amp, Carver AL3 speakers in natural oak.Carver Amazing Silver speakers in piano black. 2 Carver Cinema 5.1 subwoofers & Tesla audio Carverfest satellite ribbon speakers & stands & Douglas connection cables

Return to CARVER Equipment Repair/Help Forum

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest

Powered by phpBB © 2011 phpBB Group.